Ömsesidig Respekt

Ömsesidig Respekt vill göra skillnad i människors liv genom en medvetenhet om medmänskliga värderingar för – vuxna, tonåringar och barn – i familjen, för varje individ, i förskola, skola och på vår arbetsplats. Hur vårt samhälle ser ut idag med dess värderingar och hur det kommer att se ut i framtiden börjar i vår egen familj – hos mig och dig. Det är hos föräldrar och barn allt börjar.


Den röda tråden handlar om att bemöta andra utifrån ömsesidig respekt. Ömsesidig Respekt vill värna om respekten mellan människor, såväl vuxna som barn. Människors lika värde och tolerans för varandra, att vi har en ömsesidig och respektfull människosyn. Vi ser barnens inneboende resurser och förmågor. Ärlighet är ett ledord och skapar goda förutsättningar för tillit och trovärdighet.


Konceptet innehåller idag 6 ämnen och vänder sig till föräldrar med barn i alla åldrar. I december 2019 kommer Ömsesidig Respekt att kompletteras med ytterligare ämnen som riktar sig till tonårsföräldrar.


Ömsesidig Respekt har funnits som verksamhet i Åre sedan 2006 med målsättningen att inspirera föräldrar och personal genom konceptets föreläsningsserie, föredrag eller genom boken. Vi vill inspirera till en medvetenhet på vilka värden ledarskapet ska bygga på och vidareutveckla den kunskap som redan finns hos var och en.


Ömsesidig Respekts verksamhet är föräldrautbildning i grupp, fortbildning till personal inom offentlig verksamhet och privat sektor, föreläsningar, utbildning av föräldragruppsledare, coachingsamtal vuxna, barn och tonåringar, onlineutbildning och egen utgiven litteratur.


När vi möter varandra med ömsesidig respekt ger det möjligheter till varma, tillitsfulla och goda relationer vilket får oss alla att må bra. Genom att påverka till goda relationer skapar vi stora ekonomiska vinster både i offentlig och privat sektor.


FINNS DET NÅGOT I HELA VÄRLDEN SOM ÄR VÄRT MER ÄN TILLITSFULLA RELATIONER?


Gränssättning:

I vår gränssättning visar vi vår värdegrund. Det utvecklar vår sociala utveckling. Vad händer i barnets utveckling när vi sätter gränser eller när vi inte sätter gränser?


Vi har både rättigheter och skyldigheter. När vi möter varandra med ömsesidig respekt skapas goda möjligheter till tillitsfulla och varma relationer. Alla skall respekteras, både barn och vuxna. Hur kan vi nå ömsesidig respekt och följa värdegrund, normer och regler från hjärtat och viljan att ta eget ansvar? Värdegrunden är utifrån mänskliga rättigheter och FN:s Barnkonvention.


Emotionell coaching:

Vi går igenom hur vi kan lära ut impulskontroll och hantera alla våra känslor. Hur vi lär oss att hantera känslor påverkar vårt bemötande till andra. Emotionell coaching hjälper till att skapa tillit och ömsesidig respekt i familjen. Det påverkar även hur vi möter livet ständiga förändringar och hur vi tacklar motgångar.


Självkänsla:

Vad är självkänsla? Hur påverkar självkänslan oss? Hur kan föräldrar, personal eller andra vuxna i barnens närhet stärka barns självkänsla? När vi värdesätter oss själva mår vi bra och har lättare att bemöta andra med medmänsklighet.


Mobbning:

Alla kan bli utsatta för mobbning! Vad är mobbning? Vad handlar det om? Hur uppstår mobbning? Det finns mycket vi kan göra för att hjälpa till i det förebyggande arbetet. Vi vuxna leder vägen. Om vi lär oss – och barnen – medkänsla och medmänsklighet kan vi förebygga mobbing i skolan och även senare i livet. Inget barn, eller vuxen, ska behöva bli utsatt för mobbning.


Sömn och återhämtning:

Sömn är alla varelsers sätt att återhämta sig. Vad gör sömnen med vår kropp och hur förhåller vi oss till sömn och återhämtning? Sömn och återhämtning blir lätt försakat idag då det är mycket som erbjuds genom sociala medier, aktiviteter mm. En medvetenhet och kunskap skapar aktiva val i ett hälsosamt leverne.


Kost:

Vad är goda matvanor? Vad vill vi att barnen tar med sig för matvanor när de växer upp? Hur kan vi förmedla ett naturligt förhållningssätt till mat?

Referenser

Kontakta gärna referenserna nedan:


Alf Lerner, Verksamhetschef Primärvården Åre, alf.lerner@regionjh.se


Sandra Gullberg, IFO-chef Åre kommun, sandra.gullberg@are.se


Thomas Karlsson, Verksamhetschef Primärvården Krokom, tomas.s.karlsson@regionjh.se


Anna Lundmark, Barnhälsovårdsöverläkare Region Jämtland Härjedalen, anna.lundmark@regionjh.se


Anna Meschaks, Mödrahälsovårdsöverläkare Region Jämtland Härjedalen, anna.meschaks@regionjh.se


HC Ripan, MediNord Östersund, Kristina Lindgren


Växjö Vårdcentral Achima Care, Annika Jigman 0470–33 97 43


Eva Prediger, Familjerätten Halmstad kommun, eva.prediger@halmstad.se


Krokoms familjecentral 0640–16264, 16620


Markaryds familjecentral 0433–72 406


Mörsil familjecentral 0643–44 55 10

Uttalanden från föräldrar som gått kursen:

”Att vi fick förmånen att som relativt nyblivna föräldrar vara med på Ömsesidig Respekt har förändrat hela vårt föräldraskap! Redan efter första träffen gick vi hem med känslan av att vi hade fått insikt i något fantastiskt och när vi använde oss av det förhållningssätt som Ömsesidig Respekt innebär såg vi direkt vilken respons det gav. Det öppnade upp kommunikationen och på ett sätt där alla blev sedda kunde vi lösa konflikter och bygga förtroende. Ömsesidig Respekt var fantastiskt för oss då, med vår nästan ettårige son Teo, och är fortfarande något som lever kvar i vårt föräldraskap, både i relationen med Teo och med Teos lillebror Sam. Det fina var att vi fick möjlighet att lyfta våra utmaningar utan pekpinnar och att vi sedan fick konkreta verktyg med oss hem. Verktyg som fungerade och som skapade en ännu tryggare familj. Än idag, sju år efter utbildningen, så påminner vi oss själva ”Hur hade Mona gjort?”. Och ska vi önska något så är det att vi hade kunnat gå utbildningen igen, nu när barnen är större!”


/ Ann & Kim


”Jag hade planerat att skriva den här texten i helgen. Men vi var tvungna att åka till akuten med vår 2-åriga son Vidar. Det gick så långt att han blev sövd och så här i efterhand slår det mig att till och med inne i operationssalen, när han låg på britsen med nålar och slangar helt otröstlig, så dök Monas verktyg – bekräfta känslor – upp i mitt huvud.


– Det är helt ok att du är ledsen, älskling. Jag förstår det, men doktorn ska hjälpa dig att bli av med ajaj i magen. Det kommer gå bra, du klarar det här.


Tack vare Monas träffar har jag och min sambo fått ett gemensamt förhållningssätt i vår ”barnuppfostran”. Det gör oss starkare tillsammans, minskar en hel del konflikter och ger oss en teamkänsla i familjen. Vi refererar till Ömsesidig Respekt och det vi lärde oss av Mona säkert en gång i veckan – så viktiga är hennes verktyg för oss.


I somras var jag, min sambo, Vidar och mormor ute i skogen. Vidar började kasta sten på mig. Jag sa till honom att han inte fick det. Han fortsatte. Jag blev jättearg inombords och var på väg att ryta ifrån, men hejdade mig och satte mig istället ner bredvid Vidar.


– Vet du Vidar, du får inte kasta sten på mamma för det gör jätteont. Du får inte kasta sten på pappa eller mormor heller, bara i vattnet.


– Morfar? frågade Vidar.


– Nej, inte på morfar heller.


– Vovven?


– Nej, inte på grannhunden Tindra heller. Du får inte kasta sten på någon människa eller djur, bara i vattnet.


Det var en så himla cool upplevelse att ha den dialogen med Vidar knappt 2 år. Jag hade kunnat ryta ifrån ordentligt, blivit riktigt arg, med resultatet att Vidar nog hade börjat gråta. Men tack vare Monas verktyg valde jag att förklara för Vidar hur det funkar med att kasta sten. Mormor var förresten enormt imponerad över hur jag hanterade situationen.


En annan gång började Vidar kasta träklossar på mitt huvud hemma på golvet. Jag sa till honom en gång, att det gjorde ont och att han inte får kasta klossar på mig. Han började skratta och fortsatte att kasta. Det gjorde skitont och jag blev jättearg. Men istället för att skrika så hämtade jag ett mjukt gosedjur och en hård kloss. Jag satte Vidar bredvid mig och började förklara:


– Känn på det här gosedjuret, det är mjukt. Och känn på den här klossen, den är hård. Det gör jätteont att få en hård kloss i huvudet så du får inte kasta den på mig.


Den gången lärde sig Vidar vad hårt och mjukt är, numera har han stenkoll på det.


Tänker ofta på det exempel Mona gav oss på en av träffarna – när hon som nybörjare gjorde fel på golfbanan utan att veta om det och hennes golfkunniga söner vänligt förklarade detta för henne istället för att bli arga. Vidar är ju nybörjare på allt här i livet, hur ska han veta vad som är rätt och fel? Det är ju vår uppgift att förklara det för honom, inte genom att bli arga så fort han gör nåt fel.


Förutom de verktyg Mona har gett oss har hon även väldigt engagerat stöttat oss vid en problematisk och långdragen inskolning samt struligt beteende vid matbordet. Båda gångerna ringde jag Mona som tog sig tid och föreslog att vi skulle ses, fast vi redan hade avslutat Ömsesidig Respekt-träffarna.


Jag tror att ÖR är ett jätteviktigt komplement till BVC. Många föräldrar idag har en krävande vardag vilket gör det tufft att hantera konflikter, utmaningar och problem i familjen. Monas träffar gav en plattform där vi fick ventilera ”mjuka” värden och tankar, inte bara viktkurvor och vaccinationssprutor som hos BVC.


Jag önskar att jag och min sambo fick gå ÖR flera gånger. Varje ålder har ju sina utmaningar och att få reflektera med andra regelbundet tror jag skulle kunna minska t ex mobbing och rasism i skolorna”.


/ Lisa